Termék részletek


EU zászló JOBB

EU zászló JOBB

Termék ára
1 990 Ft
Termék kosárba helyezése
Kedvezmény a megrendelt mennyiség alapján
MennyiségKedvezményTermék ára
1 db vagy többkevesebb mint 20 db-1 990 Ft/db
20 db vagy többkevesebb mint 30 db5 %1 891 Ft/db
30 db vagy többkevesebb mint 50 db10 %1 791 Ft/db
50 db vagy többkevesebb mint 100 db15 %1 692 Ft/db
100 db vagy több 20 %1 592 Ft/db
Cikkszám
EU001J
Megosztom
Funkciók
Rövid leírás a termékről

Az Európai Unió hivatalos zászlaja.

 

Rendelhető jobbos és balos kivitelben is.

 

A termék tulajdonságai

Az Európai Unió zászlaja kék háttéren tizenkét ötágú aranycsillag alkotta körből áll.

Az európai zászló
Az európai zászló arányai

Bár a zászlót leginkább az Európai Unióval hozzák összefüggésbe, eredetileg az Európa Tanács használta, és nem csak az Unióénak vagy a Tanácsénak, hanem egész Európa jelképének tartották és tartjuk ma is.

A zászlót Paul Lévy (más források szerint Arsene Heitz vagy Léon Marchal vagy Robert Bichet[1] vagy Eugen Kolisko) alapötlete nyomán Arsène Heitz strasbourgi művész tervezte, és a Tanács 1955december 8-án Gerard Slevin írországifőheraldikus javaslatára fogadta el a zászlót jelképeként, kezdetektől fogva arra szánva, hogy az európai integrációra törekvő helyi szervezetek is használják. 1986május 26-án az Európai Gazdasági Közösség is elfogadta a zászlót, majd később az1990-es években a maastrichti szerződéssel megalakuló Európai Unió is. Ettől kezdve a zászló használatát az Európa Tanács és az Európai Unió közösen szabályozza. A zászló megjelenik az euró bankjegyeken, külön a csillagok pedig az érméken.

A zászló csillagainak száma változatlan, és nem áll összefüggésben az Unió tagállamainak számával. 1953-ban az Európa Tanácsnak 15 tagja volt, ekkor felmerült, hogy a zászlót megváltoztatják, és minden tagot egy csillag képvisel, a jövőben pedig nem változtatnak ezen. Ezt az NSZK ellenezte, mivel az egyik tag a vitatott jogállású Saar-vidék volt, és ha külön csillagot kap, az azt sugallta volna, hogy független állam. Franciaország ugyanerre az alapra helyezte ellenvetését a tizennégy csillagos zászló ellen, ami azt jelentette volna, hogy a Saar-vidék az NSZK része. A tizenhármat hagyományosan szerencsétlen számnak tekintették, ezenkívül az Egyesült Államok legkorábbi zászlóján is tizenhárom csillag volt. Végül a tizenkettőt fogadták el, mint minden politikai jelentéstől független számot, ami egyben a teljesség és tökéletesség szimbóluma is, és az európai kultúrában mindenütt jelen van, úgymint:

  • "És láttaték nagy jel az égben: egy asszony, ki a Napba vala felöltözve, és lábai alatt vala a Hold, és az Ő fejében tizenkét csillagból korona"
  • az állatöv (zodiákus) 12 jele
  • 12 hónap egy évben
  • 12 óra egy óralapon
  • 12 olümposzi isten
  • tizenkét táblás törvény, a római jog egyik korai forrása
  • 12 apostol
  • a Kerekasztal 12 lovagja

Bizonyítatlan feltevések egész sora szerint a számnak további jelentése is van. Többek között az, hogy hasonlít Szűz Mária tizenkét csillagból álló koronájához, ami gyakran előfordul a római katolikus egyházi művészetben, azt a feltevést sugallta, hogy a zászló része egy összeesküvés-elméletnek, melynek célja a katolikus egyház hatalmának növelése vagy a Német-római Birodalom újjáélesztése. Néhány vallásos szervezet ennek az ellenkezőjéről van meggyőződve, és úgy vélik, a csillagok a babiloni mítoszban szereplő Mennyek Királynőjét jelképezik, és arra utalnak, az EU vezetőségére jelentős hatással van egy egyházellenes mozgalom. A legtöbb hatóság az efféle feltevéseket kitalációnak tartja,[2] a zászlót tervező Arsene Heitz azonban annyit elismert, hogy A jelenések könyve adta az ihletet.[3]

A zászló hasonlít a Nemzetközi Páneurópa Unióéra, arra a szervezetére, amelyet a 20. század első felében alapítottak az európai egység propagálására. Ez további összeesküvés-elméletekhez vezetett, mivel a szervezet elnöke sokáig Habsburg Ottó volt, annak a családnak a feje, amelyikből legalább 19 német-római császár származott.

Webáruház készítés